سم در کشاورزی بسیار اهمیت دارد. از سم برای کشتن آفات گیاهان استفاده می شود. سم را در دوره های متفاوت استفاده می نمایند. شرکت های سموم کشاورزی هم واره توانسته اند از طریق بکار گیری از مواد شیمیایی، سم های قوی تر برای کشتن حشراتی که برای گیاه مضر هستند تولید کنند. این شرکت ها سموم تولید شده را به بازار عرضه می دارند تا کشاورزان از آن استفاده کنند.
سموم کشاورزی را می توان این گونه عنوان کرد:
- سموم آفت کش
- سموم حشره کش: دیازینون، کویکس، سایپرمترین، ایکون، سولفاک، دلتامترین، فایکام، کنیدور، مالاتیون و گوزاتیون
- سموم علف کش: پاراکوات، پلایفوزیت و رانداپ
- سموم قارچ کش: بنومیل، کاپیتان و مانکوزب
البته سموم دیگری هم در بازار وجود دارد. همان گونه که ذکر شد، برای استفاده از سم، باید این نکته را در نظر داشت که در چه جا و زمانی نیاز است تا از این سموم برای کشتن آفت ها و حشرات کار گرفته شود. در این زمینه، بهتر است با کسانی که اهل فن هستند مشورت کرد تا بی جهت به گیاه سم داده نشود و آن را از بین نبرد.
روی هم رفته آفت کش ها، برای کنترل ارگانیسم هایی بکار می روند که مضر می باشند. آن ها برای کشتن پشه هایی که می توانند بیماری های مرگبار مانند ویروس غرب نیل، تب زرد و مالاریا را انتقال دهند، مورد استفاده قرار می گیرند.
چرایی لزوم استفاده از سموم کشاورزی
بکار گیری از کود حیوانی پوسیده، برای از میان بردن آفت ها راه کاری می باشد که بیشتر کشاورزان از آن استفاده می کنند. سموم، باعث می شوند تا پس از کشته شدن آفت ها، گیاه به راحتی و بدون مزاحمت به رشد خود ادامه دهد.استفاده از سموم کشاورزی، امروزه و با ازیاد حشرات موذی مختلف، باعث شده تا جزئی جدا ناپذیر از این صنعت به شمار رود. اگر سموم نباشد، آفت ها بسیاری از زمین ها و باغ ها را از میان خواهند برد و دیگر کم تر می توان از محصولات استفاده کرد. آفات کشاورزی از جمله مشکلات بزرگ برای کشاورزان است.
لیست شرکت های فعال در تأمین کود، سم و سایر خدمات
شرکت های زیادی هستند که در کار تولید و تأمین کود شیمیایی فسفاته، سم و سایر خدمات کشاورزی می باشند. این شرکت ها در نقاط گوناگون کشور فعال هستند و تولیدات خود را از طریق نمایندگی های گوناگونی که در شهرهای مختلف دارند، به فروش می رسانند.
شرکت های فعال در تأمین کود و سم، از جمله مهمترین فعالان در عرصه تولید این نوع مواد شیمیایی می باشند. در این جا به چند نام برتر اشاره می شود:
- شرکت توسعه هزاره سوم
- شرکت امینسان
- شرکت سمیران
- شرکت گل سم گرگان
- شرکت اکسیر کشاورزی
- شرکت سینا بذر الوند
- شرکت نم بار
- شرکت کیمیا اکسیر شرق
- و…
خط تولید سموم کشاورزی
خط تولید سموم کشاورزی شامل: منبع نگهداری، راکتور، فیلتراسیون، مخازن تغلیظ، مخزن فرمالاسیون، شیرینگ و دستگاه های پرکن مایعات و جامدات می باشد.
برای ساخت و تولید سموم کشاورزی، مراحل مختلفی وجود دارد که کارخانه ها پس از طی کردن این مراحل، سم را بسته بندی نموده و سپس به نمایندگی های فروش خود می رسانند. نمایندگان فروش در بیشتر شهرهای فعالیت می کنند. این بستگی به نوع برند سموم کشاورزی هم دارد. در کل سموم دفع آفات نباتی در تولیدی ها را کشاورزان در زمان های خاصی از سال مورد کاربرد قرار می دهند.
انجمن صنایع تولیدکنندگان سموم
انجمن صنایع تولید کنندگان سموم، در تاریخ ۱۳۸۱/۴/۱۷ در اداره سازمان های کارگری و کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ثبت رسید. همچنین در تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۲۳ هم در اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران ثبت شده است.
انجمن صنایع تولیدکنندگان سموم از کارفرمایان و صاحبان صنایع تولید کننده انواع سموم، تشکیل شده است. این انجمن برای سازمان دادن به فعالیت های تولیدکنندگان و حفظ منافع قانونی آن ها تأسیس شد. این انجمن همچنین به نوعی از منافع کشاورزان هم دفاع می کند.